SITUL ARHEOLOGIC IBIDA

Mănăstirea Vovidenia

Mănăstirea Vovidenia

Click pentru vizualizare
(3) imagini in galerie

 

Mănăstirea Vovidenia


Mănăstirea de maici Vovidenia din Slava Rusă este singura mănăstire de maici de rit vechi din lume. Îşi are originile în secolul al XVII-lea, când calugării ruşi veniţi aici după ruptura din interiorul bisericii ruse din timpul patriarhului Nikon, au înfiinţat un mic schit cu chilii de lemn şi o biserică mică de lemn. Odată cu întemeierea satului Slava Rusă de către ruşii lipoveni călugării au simtit nevoia să se izoleze, au părăsit actualul schit şi s-au mutat mai spre vest, către izvoarele Slavei,unde au întemeiat actuala mănăstire Uspenia.


 Mai târziu, locul a fost vizitat de o văduvă bogată moscovită care a adus aici câteva măicuţe, reînviind astfel mânăstirea ale cărei chilii au fost reconstruite cu fonduri aduse de la Moscova, după o inundaţie survenită în anul 1850. Mânăstirea cuprinde două bisericute si un paraclis. Biserica mare are hramul Intrarea Maicii Domnului, "Vovidenia" prăznuit la data de 21 noiembrie pe stil vechi şi 4 decembrie pe stil nou, iar biserica mică (de iarnă), "Kazanskaya", are hramul Icoana Maicii Domnului din Kazani, prăznuit de două ori pe an odată vara pe data de 8 iulie (stil vechi) şi 21 iulie (stil nou), iar a doua oară toamna pe data de 22 octombrie (stil vechi) şi 4 noiembrie (stil nou). Paraclisul adăposteşte multe obiecte religioase cu valoare de patrimoniu.


 Până în anul 1994, cele două mănăstiri de rit vechi, Vovidenia şi Uspenia, au fost unice în lume. Ulterior au luat fiinţă încă două lăcaşuri de cult de rit vechi în judeţul Suceava.

PREZENTARE

Localizare si acces Geografia zonei Istorie Asociatia Ibida Contact Linkuri

ISTORIC

Istoricul cercetarilor Sectoare de cercetare Proiecte de cercetare Bibliografie Bibliografie - documente .PDF Echipa de cercetare

EVENIMENTE

Școala de arheologie Tabăra de arheologie Tabăra de pictură Zilele Cetății Ibida Zilele Cetatii Libida 2015

ARHIVA MEDIA

SPONSORI

TURISM

Mănăstirea Uspenia Mănăstirea Vovidenia Cetatea Argamum Cetatea Enisala Cetatea Histria Orașul Babadag
archaeoheritage