SITUL ARHEOLOGIC IBIDA

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

Click pentru vizualizare
(2) imagini in galerie

 

Cetatea Enisala este localizată în proximitatea localităţii cu acelaşi nume, fiind construită pe un deal înalt pe malul lacului Reazim. Enisala se află în partea de est a judeţului Tulcea, la aproximativ 40 km sud de municipiul Tulcea şi la 7 km est de oraşul Babadag.
Căile de acces rutiere dinspre Tulcea către Enisala sunt DN 22 (E87) până în Babadag şi apoi DJ 223 A iar din satul Enisala DJ 222.  O altă cale rutieră de acces din Tulcea ar fi DJ 222 prin Agighiol, Sarichioi şi Enisala. Pentru cei care vor să ajungă la Enisala dinspre litoral recomandăm ruta Dn 22 (E87) Constanţa – Tulcea până în 2 Cantoane, apoi DJ 222 prin Jurilovca şi Sălcioara.

Cetatea de la Enisala se înscrie în patrimoniul istoric şi arheologic extrem de complex al zonei. Pe lângă fortificaţia medievală cercetările arheologice din ultimele decenii au documentat prezenţa în zonă a unei aşezări preistorice din prima epocă a fierului (Halstatt) aparţinând culturii Babadag şi a unei necropole getice de incineraţie (sec. IV a.Chr.) , Pe malul lacului Babadag, la nord de satul enisala au fost identificate două fortificaţii romane târzii (sec. IV – VI) ce făceau parte din sistemul defensiv al graniţei maritime a Imperiului roman. La toate acestea se adaugă o necropolă şi o aşezare medievală (sec. XIII – XV) şi urme de locuire descoperite în vatra satului, datând din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Fortificaţia medievală (principalul punct de atracţie turistică a zonei) a fost construită în secolul al XIII de către Imperiul bizantin şi de către negustorii genovezi cu scopul de a proteja rutele comerciale din Marea Neagră deschise după deznodământul cruciadei a IV-a (1202-1204). Se pare că cetatea Enisala a intrat în sistemul defensiv al Ţării Româneşti în vremea domnitorului Mircea cel Bătrân (1386-1418) şi apoi în secolul al XV-lea sub dominaţia Imperiului Otoman. Treptat importanţa strategică a fortificaţiei scade, ea fiind abandonată, centrul politic şi administrativ otoman din regiune devenind Babadagul. În ultimele două decenii cetatea medievală a făcut parte dintr-un program de restaurare finanţat de Ministerul Culturii, fiind refăcute poarta de acces în cetate şi diferite tronsoane ale zidului de incintă. În anul 2009 a fost modernizat drumul de acces către monument, astfel că în momentul de faţă se poate ajunge lesne cu autoturismul în preajma monumentului istoric.

În satul Enisala, pe şoseaua ce duce către Babadag (DJ 223A) se află gospodăria ţărănească. Este o locuinţă de la Inceputul secolului XX, conservată in situ, cu statut de punct muzeal, aceasta putând fi vizitată de către turiştii interesaţi de etnografie şi artăpopulară.

PREZENTARE

Localizare si acces Geografia zonei Istorie Asociatia Ibida Contact Linkuri

ISTORIC

Istoricul cercetarilor Sectoare de cercetare Proiecte de cercetare Bibliografie Bibliografie - documente .PDF Echipa de cercetare

EVENIMENTE

Școala de arheologie Tabăra de arheologie Tabăra de pictură Zilele Cetății Ibida Zilele Cetatii Libida 2015

ARHIVA MEDIA

SPONSORI

TURISM

Mănăstirea Uspenia Mănăstirea Vovidenia Cetatea Argamum Cetatea Enisala Cetatea Histria Orașul Babadag
archaeoheritage