SITUL ARHEOLOGIC IBIDA

Cetatea Argamum

Cetatea Orgame/Argamum

 

 

Situată la cca. 6 km de satul Jurilovca, la Capul Doloșman, pe malul lacului Razelm.
Colonie milesiană înființată în sec. VII, cu cel puţin o generaţie înaintea cetăţii Istros/Histria, prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României menţionată într-un izvor antic (Hecataios, Periegesis), polis Orgame devine oraș roman (Argamum), istoria sa insumând peste 12 secole.
Cercetările arheologice desfăşurate în acest punct şi în teritoriul cetăţii au dus la dezvelirea unor importante monumente şi au permis schiţarea istoriei cetăţii. Din perioada arhaică datează un impresionant complex funerar din necropola cetăţii, ce a aparţinut unui personaj important din prima generaţie de colonişti, urme de locuire în zona de est a falezei şi două cuptoare artizanale pentru ceramică; perioada clasică este ilustrată printr-un segment al zidului de incintă, edificii situate spre capul promontoriului, grupuri de morminte tumulare asociate pe criterii familiare în necropola cetăţii; epocile elenistică târzie şi romană timpurie sunt reprezentate prin unele vestigii (locuinţe, edificii) păstrate pe platoul argamens, la vest de sistemul de apărare al cetăţii romano-bizantine. Cetatea romano-bizantină are o suprafaţă de aproximativ 2,6  ha, o formă aparent triunghiulară, cu opt turnuri, şase contraforturi (bastioane) şi două porţi principale – pe laturile de vest şi sud, şi două porţi mici pe latura de sud. Sistemul defensiv cuprindea, în afară de incintă, două valuri de pământ cu şanţ. În interiorul cetăţii au fost dezvelite o serie de edificii publice şi private datând din sec. V-VII: „pretoriul”, basilica cu trei nave şi capelă (numită convenţional „Basilica 3”), basilica din sectorul central (Basilica 2), basilica cu o singură navă (Basilica 1), locuinţe şi parte din sistemul stradal. O a patra basilica, de mici dimensiuni, cu o singură navă, a fost descoperită la aproximativ 1,3 km faţă de Poarta de Vest, pe culmea unui deal cu altitudinea de 50 m. Necropola romano-bizantină a cetăţii a ocupat zona locuită anterior (sec. I a.Chr.-IV p.Chr.), la vest de sistemul defensiv al cetăţii.  
În faţa cetăţii Orgame/Argamum, la aproximativ 2,5 km spre est, pe insula Bisericuţa, se află urme de locuire şi vestigii din perioadele greacă, romano-bizantină şi medievală timpurie.

PREZENTARE

Localizare si acces Geografia zonei Istorie Asociatia Ibida Contact Linkuri

ISTORIC

Istoricul cercetarilor Sectoare de cercetare Proiecte de cercetare Bibliografie Bibliografie - documente .PDF Echipa de cercetare

EVENIMENTE

Școala de arheologie Tabăra de arheologie Tabăra de pictură Zilele Cetății Ibida Zilele Cetatii Libida 2015

ARHIVA MEDIA

SPONSORI

TURISM

Mănăstirea Uspenia Mănăstirea Vovidenia Cetatea Argamum Cetatea Enisala Cetatea Histria Orașul Babadag
archaeoheritage